Hevonen luo työtä ja hyvinvointia

20.12.2022
Suomenhevosruuna Nemo
Suomenhevosruuna Nemo

Hevosala tuo työtä ja elinvoimaa alueille, jossa sitä on muuten vaikea löytää. Alan yrityksiä arvioidaan olevan Suomessa noin 3000, joista noin 17 % toimii maaseudulla. Hevosala työllistää noin 15 000 tekijää koko- ja osa-aikaisesti eli suurin piirtein samaa luokkaa kuin Lapin matkailu. Kun myös harrastajat lasketaan mukaan, niin kaiken kaikkiaan hevosten kanssa on kosketuksissa jopa 600 000 henkilöä. Esimerkiksi ravihevosten valmennuksen, ruokinnan ja palveluiden ostoista syntyy vuosittain liikevaihtoa noin 200 miljoona ja koko alan liikevaihto on jopa miljardin. 

Veikkauksen kautta totopelit tuo valtion kassaan yli 60 miljoonaa vuosittain ja tuosta summasta kun otetaan kaikki kulut pois, niin hevosalan rahoitus on noin 40 miljoonaa vuodessa, joka jyvitetään radoille, ratojen investointeihin, keskusjärjestölle, alueille sekä yritystoimintoihin. Vuosi 2024 tuo muutoksia, kun rahapelaamisen kytkös puretaan, joten meidän tulee varmistaa, että jatkossakin alan rahoitus on vakaalla pohjalla, pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. Kun pidämme huolta alan edellytyksistä, niin tulevaisuudessa ala voi kasvaa entisestään esim. luontomatkailun, terapiatoiminnan ja hyvinvoinnin tuottajana. Hevonen antaa fyysisiä elämyksiä ja tunnetta, kun vaan maltamme sulkea ne ipadit ja iphonet.

Maatalouden lisäksi myös hevosalan yrittäjät kärsivät hintojen sekä energian hinnan merkittävästä noususta ja nyt puhutaan pienikatteisesta alasta. Jotta turvaamme nykyiset toimintaedellytykset ja annamme mahdollisuuden kasvuun sekä kehittämiseen, on meidän pidettävä rahoitustaso vähintään nykyisellä tasolla.

Suomalainen hevosurheilu sekä harrastus ovat eettisesti sekä eläinsuojelullisesti kestäviä ja itseasiassa Suomalainen hevosurheilu on kansainvälisesti tunnettua ja korkeatasoista, jossa kaiken keskiössä on hevosen hyvinvointi. Suomenhevonen on uniikki suomalainen alkuperäisrotu ja osa elävää kulttuuriamme. Suomenhevosen säilyminen on pitkälti raviurheilun ansiota. Turvataan jatkossakin tämän hienon harrastuksen ja urheilun jatkuvuus.

Kuvassa 6-vuotias suomenhevosruuna Nemo 

Teemu Savolainen, Keski-Suomi, Eduskuntavaaliehdokas 2023 (KD) 

#hevosharrastus #hevosurheilu #hippos #kavioliiga #ratsastus #hevosala #hevoskasvatus #suomenhevonen #ravit #pienyrittäjät #yrittäjät #hevostila #maatila #maatilanelämää #maatilamatkailu #veikkaus #totopelit #eduskuntavaalit2023