Kuunnellaan pienyrittäjiä Yel-uudistuksessa

25.10.2022

Hallituksessa on valmisteilla yrittäjän eläkelain uudistus (YEL) ja tuntuu, että pienyrittäjiä ei ole kuunneltu laisinkaan. Suomessa on yrityksiä 368 622 kpl., joista 328 904 kpl työllistää neljä henkilöä tai vähemmän, näiden osuus yrityskannasta on 89 %. Yksinyrittäjiä meillä on noin 182000 kpl. ja näistä noin puolet ansaitsevat alle 2000 eur/kk. joka on reilusti alle mediaaniansion. Mediaani on alle 3000 eur, kun huomioidaan myös osa-aikaiset. 

Mistä uudistuksess sitten on kysymys? 

Yrittäjä on velvoitettu ottamaan YEL-vakuutuksen, kun työpanoksen arvo on ollut vähintään 8260 eur (vuosi 2022). Vakuutusta hakiessa yrittäjä on voinut arvioida työtuntien sekä työtulon määrän. Mikäli tuloissa tai työmäärässä on tapahtunut muutoksia, tällöin yrittäjä on voinut hakea muutosta YEL-maksun perusteeksi.

Nyt pöydällä olevassa uudistuksessa esitetään täsmennystä työtulon määritelmälle ja toteu-tuessaan tuollaisena uudistuksessa otettaisiin huomioon mm. alan mediaanipalkka. Eli jos alan mediaani on 3000 eur/kk, mutta tienaat vain 1400 eur/kk, niin maksat kuitenkin tuon mediaanin mukaisesti YEL-maksua. Tämä koskettaisi nimenomaan naisvaltaisia aloja, joita on noin 100 000. Olen varma, että kampaajat Väinönkadulla, hevosyrittäjät Kuohulla sekä moni kosmetologi tai siivooja tuumaisi, että pitäkää tunkkinne.

Jo nyt moni pienyrittäjä sinnittelee kustannusten noustessa, mutta jos kyseinen uudistus menee läpi tuollaisenaan, niin kohta meillä on satatuhatta työtöntä lisää. Kuunnelkaa pienyrittäjiä, he kyllä osaavat arvioida tunnit ja tulotason.

#pienyrittäjä #yrittäjä #yeluudistus #yrittäjyys #naisyrittäjät #keskisuomenyrittajat #eduskuntavaalit2023 #teemusavolainenkd