Lämmin tupa ja lämmin leipä

08.01.2023

Mitä tuo "lämmin tupa ja lämmin leipä" sitten pitää sisällään?

Kotimaisen ruoantuotannon jatkuminen sekä huoltovarmuus on turvattava, maatilat tarvitsevat välittömästi väliaikaista energia- ja tuotantotukea. Jokaisella suomalaisella on oikeus kohtuuhintaiseen sähköön ja polttoaineeseen. 

Meidän tulee tukea entisestään yrittäjyyttä, helpottaa työntekijän palkkaamista ja edistää paikallista sopimista. Ansiotuloverotusta tulee korjata, sillä nykyisellään se tukahduttaa ahkeruuden ja motivaation tehdä töitä ja ansaita enemmän. Jokaisella tulee olla mahdollisuus parempaan elintasoon olemalla ahkera. Työn vastaanottaminen tulee olla aina kannattavampaa, kuin jättää ottamatta. Työnteolla ja yrittäjyydellä voimme jatkossakin ylläpitää meille tärkeät palvelut.

Jopa kolmasosa eläkkeensaajista elää köyhyysrajan alapuolella, meidän tulee pitää huolta heistä ja muista heikommassa asemassa olevista. Ottaisin esille myös työeläkkeiden leikatun indeksin korjaamisen, työeläkkeellä olevat haluavat tulla toimeen ansaitsemallaan työeläkkeellä, eivätkä tuilla.

Hoitojonot tulee purkaa yhteistyössä yksityisten toimijoiden kanssa. Kela-korvaukset tulee palauttaa hallituksen uudistusta edeltävälle tasolle. Näin varmistettaisiin, että myös pieni- ja keskituloiset pystyvät hakemaan tarvitsemiaan yksityisen puolen erikoislääkärin tutkimuksia ja hoitoja Kela-korvattuina.

Omaishoidon tuen tulee olla verovapaata ja omaishoitajien jaksamisesta tulee pitää huolta, esim. tuellisia vapaapäiviä. Heidän ansiosta yhteiskunta säästää useita miljardeja vuodessa.

Lastemme hyvinvointi on kaikki kaikessa, heillä on oikeus kasvaa, opiskella ja harrastaa turvallisessa ympäristössä ja opettajilla pitää olla työrauha ja resurssit keskittyä ydintehtäviin. Meillä on maailman parhaat opettajat, annetaan heidän näyttää se.

Tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin on satsattava, jotta sieltä löytyy uusia Nokioita, mutta mihinkään epäoleelliseen ei tule rahaa laittaa. Valtion hallintoa tulee tehostaa ja automatisoida prosesseja hyödyntämällä nykyteknologiaa, siellä missä se on mahdollista. Turvallisuudesta EI tule tinkiä, poliisien määrää tulee lisätä.

Energiakriisi sekä hintojen nousu kurittaa perheitä, maataloutta, pienyrittäjiä, puhumattakaan eläkeläisistä ja yksinhuoltajista. Rahat on loppu jo keskituloisissa perheissä. Meidän tulee varmistaa heidän selviytyminen kriisin yli. Tämä oli tiedossa jo kesällä, miksi hallitus nukkui ja nukkuu edelleen?

Turve ja puu on meidän "öljyä". Suomessa on turvetta yli 9 miljoonaa hehtaaria, joka on kolmannes pinta-alasta ja puuta huimat 2,5 miljardia kuutiometriä ja niitä tulee voida käyttää nyt ja tulevaisuudessa. Ilmastorahastossa ja Sitrassa on miljardeja veronmaksajien rahaa, niitä pääomia tarvitsemme nyt.


Teemu Savolainen, KD eduskuntavaaliehdokas 2023, Keski-Suomi